Reklama
 
Blog | Háta Kreisinger Komňacká

Řekni mi, co čteš – březen 2019

Na čtení má člověk tolik času, kolik si ho udělá, což nakonec platí i o spoustě jiných věcí. Já jsem se zařekla, že ho nesmím šidit, jednak kvůli své práci a jednak proto, že mi zkrátka chybí. Kde jsou ty časy, kdy jsem dokázala během dvou dnů zhltnout tisícistránkový román? Teď si vážím každé stránky, zato „Modrý a žlutý vláček“ už znám nazpaměť. Už aby Olík dorostl aspoň do Hobita.

Březen byl pro mě letos jakýmsi posunutým Novým rokem. Energie a chuť ke změně, které jsem v lednu těžce postrádala, mě přiměly přečíst hned několik motivačních titulů, na klasickou beletrii se tenhle měsíc vůbec nedostalo. Když nad tím tak přemýšlím, i ti Mašínové jsou pro mě vlastně inspirující.

Dvakrát o bratrech Mašínech a jejich skupině

Jan Novák: Zatím dobrý

Ctirad Mašín – Josef Mašín – Milan Paumer: Cesta na severozápad

Bylo zajímavé konfrontovat románové zpracování příběhu Mašínovy rodiny s vlastními vzpomínkami členů známé odbojové skupiny. Román Zatím dobrý je skvěle napsaný, naprosto strhující a zároveň důkladně faktograficky podložený. Pro toho, kdo nechce jenom papouškovat zkratkovitá hodnocení z médií, ale zároveň nemá chuť prokousávat se suchými historickými studiemi, perfektní volba. V kontextu osudů a charakterů členů Mašínovy rodiny dává vše mnohem větší smysl a zároveň se člověk dozví řadu málo známých informací o statečnosti Zdeny Mašínové starší, maminky Ctirada a Josefa a manželky slavného válečného odbojáře pplk. Josefa Mašína, a její matky Emmy Novákové. Autobiografické zpracování je podle očekávání důkladné a zároveň vojensky stručné. Doprovází ho přehledový text Tomáše Bursíka o Mašínech a třetím odboji v Československu, bohatá obrazová příloha a faksimile původního strojopisu. Nakolik můžu soudit, Jan Novák byl ve svém vyprávění věrný faktům. Těším se na komiks, který podle jeho předlohy zpracoval můj oblíbený Jaromír 99.

Reklama

Pořádek ve věcech i v sobě

Marie Kondo: Zázračný úklid a Žít s radostí

Jak už jsem psala v samostatném příspěvku, celosvětový bestseller téhle zarytě pozitivní Japonky se dokonale strefil do mé aktuální nálady a ročního období. Přínosná mi přišla hlavně první kniha, druhá „metodu KonMari“ už jen rozpracovává a zčásti relativizuje, takže ji osobně pokládám za poněkud nadbytečnou. Obklopovat se jen věcmi, které mi dělají radost, mám ale rozhodně v úmyslu a věřím, že důkladný jarní úklid mi to ulehčí.


Nebojte se pochlubit svou prací

Austin Kleon: Ukaž, co děláš

Starší titul téhož autora Kraď jako umělec mě kdysi nadchl a tenhle zrovna tak. Při procházení krátkých textů, které jdou rovnou k věci, a spousty doprovodných schémat a ilustrací si uvědomíte, jak moc člověku pomáhá diskutovat o tom, čím se zabývá. Sdílení nemusí sloužit jen k tomu, abyste na sociálních sítích vytvářeli obraz svého lepšího já, můžete z něj čerpat inspiraci a nové nápady. Pokud je vaší doménou tvůrčí práce a máte tak trochu zábrany se propagovat, tahle knížka vám pomůže se jich zbavit. Ke sledování vřele doporučuji i Kleonův blog.


Spokojenost po skandinávsku

Linnea Dunne: Lagom

Joanna Nylund: Sisu

Skandinávské země se pyšní vysokou kvalitou života a v poslední době je hodně v módě zjišťovat, jakže to vlastně dělají, že tam jsou lidé tak spokojení. Sisu je vnitřní síla, ze které čerpáme při překonávání překážek, a lagom je umění zachovávat rovnováhu v práci i volném čase. Není to jen snůška prázdných frází, navíc obě knížky mají pěknou grafiku a na rozdíl od jiných publikací o osobním rozvoji nemám potřebu se jich po přečtení zbavit, naopak – už se vidím, jak v nich listuji, až budu potřebovat dobít baterky. (Z podobného soudku je Hygge od Meika Wikinga, tu jsem si pořídila v zimě a od té doby mě povzbuzuje k domácí pohodě.)


Zklamaná očekávání

Michaela Chung: Introvertův rok

Ano, podlehla jsem reklamě na internetu a poprvé jsem si pořídila knížku, aniž bych si ji předem prolistovala v knihkupectví. Měl to být průvodce pro introverty s tvůrčí inspirací na každý den. Na rozdíl od výše jmenovaných sestává Introvertův rok v podstatě jenom z prázdných frází typu „osvoboďte svého Vnitřního umělce“ (jo, i s tím velkým písmenem) a celkově je tak děsivě špatně přeložený, až to bolí. Jen mě to utvrdilo v přesvědčení, že i mainstreamové tituly by měli překládat lidi, kteří to umí. Naštěstí nemusím objednávky litovat, zároveň jsem si objednala úžasný sedmiletý deník s kouzelnými ilustracemi Lény Brauner (jen ho tady zvlášť neuvádím, protože ten se nečte, nýbrž píše) a Komiksové dějiny sexuality, ale o těch až příště, na přečtení zatím čekají.

Znáte některou z mých knížek? Co na ni říkáte? A co jste v březnu četli vy?