Reklama
 
Blog | Háta Kreisinger Komňacká

S batoletem za psacím stolem

Nikdy jsem nebyla ten typ holky, co si už na základce hraje s kočárkem a s nadšením se vrhá na každé mimino. Právě naopak, fáze „držte to dítě co nejdál ode mě“ mi vydržela skoro až do porodu, a abych byla úplně upřímná, ta šťastná novina mě u každé další mojí vrstevnice většinou spíš vyděsila. Během těhotenství jsem se vcelku úspěšně vyhýbala všemožným dobrým radám, rádoby nezbytným kurzům a předraženým vychytávkám a o podobný přístup se snažím pořád.

Jestli jste někdy četli knížky Toma Hodgkinsona, jsem prototyp líného rodiče: moje ideální představa rodičovství je sedět s kafem a knížkou v pohodlném křesle a občas zpovzdálí po očku mrknout na šťastně si hrající dítě, které si samo podá, co potřebuje, a přijde mě rušit leda s jasně formulovaným a splnitelným požadavkem… Ale to už jsem se nechala trochu unést.

Kvůli tomu a taky proto, že svou práci dělám opravdu ráda, se mi několikaletá pauza na mateřské „dovolené“ nezamlouvala. Skloubit rodičovství s prací je boj, který často z nezbytnosti svádí spousta maminek a tatínků. Mně se to hlavně díky ochotnému muži a taky díky možnosti pracovat z domova daří už od Olíkova půl roku. Ovšemže jsme zažili, zažíváme a určitě budeme dál zažívat kritické momenty, kdy si člověk rve vlasy, padá únavou nebo hází nádobím (případně to všechno dohromady), ale celkově vzato jsem naprosto spokojená a neměnila bych. Zároveň věřím, že naše cesta může být pro leckoho inspirativní: že to jde i jinak, že se nemusíte vzdávat všeho, co máte rádi. I když nemáte hromady peněz na úklidovou službu a paní na hlídání a babičky bydlí čtyři sta kilometrů daleko.

Někdy je to paráda, jindy je to v háji, ale stačí změnit přístup a vždycky věřit, že to zkrátka nějak dopadne. Jestli vás zajímá, jaké to je s batoletem za psacím stolem, jak probíhají moje každodenní střety mezi mateřstvím, kariérou a špinavým nádobím, jak se bydlí v historickém domě a jaký je život na velkém maloměstě a jestli se rádi občas pokocháte nejrůznějšími výtvory na papíře i na talíři v ruce nebo fotkami z psích procházek, uvařte si kafe a čtěte.

Reklama