Reklama
 
Blog | Háta Kreisinger Komňacká

O návštěvách

Za mého dětství se chodívalo na návštěvy každou chvíli a často taky neplánovaně. Prostě jsme se třeba vraceli z nedělní procházky, bylo hezky a nechtělo se nám ještě domů, a tak jsme se cestou zastavili u známých. V tom dávnověku bez mobilů jsme jednoduše zazvonili u domovních dveří, a když byli doma a hodilo se to, poseděli jsme u kafe (nebo dospělí jen prohodili pár slov a šlo se). Jistěže se občas takhle někdo objevil i u nás, sice to znamenalo nenadálou změnu plánů, ale obvykle se z nečekané návštěvy vyvinulo příjemné odpoledne. Proč tady líčím něco tak obyčejného? No schválně, kdy jste naposledy k někomu zaskočili jen tak?

Řekla bych, že se dneska navštěvujeme doma mnohem méně než dřív – od čeho taky máme kavárny a bary. S pohoštěním a následným uklízením je spousta práce a obvykle nestojíme o to, aby nám každý nakukoval do soukromí. Máme strach, že host nebude umět včas odejít. Nechceme rušit ostatní členy rodiny.

Jenže mně se domácí návštěvy vždycky hrozně líbily, ať už byli hosté u nás nebo jsme s rodiči navštěvovali někoho jiného. Nemuselo se pospíchat domů, my děti jsme si mohly hrát v pokojíku a nikoho jsme neotravovaly, vždycky bylo co prohlížet a prozkoumávat – hračky, knížky, zákoutí domu.

Možná mám „skandinávský gen“. Poslední dobou jsem totiž četla několik knížek o hygge, lagom a dalších fenoménech severských zemí a návštěvy u přátel jsou jedna z věcí, o nichž se psalo v každé z nich. Slovy „Zůstat doma je nový způsob, jak si vyhodit z kopýtka“ začíná kapitola Lagom a společenský život v příručce Linney Dunne. Odborníci na spokojený život radí sezvat přátele a společně vařit nebo sledovat seriály, uspořádat výměnu oblečení a věcí do domácnosti, ochutnávat navzájem donesené cukroví, zahrát si deskovou hru nebo prostě jen tak klábosit u kafe. Pro mě je taková představa trávení volného času rozhodně lákavá!

Slunce prohřívá vzduch a my otevíráme okna, abychom dovnitř dostali vůni rašícího listí. Otevřeme si navzájem i svoje domovy, co vy na to? Až budete mít cestu kolem, zazvoňte u nás!

Reklama